måndag 10 december 2012

Smöggis!


Smörgåstårta, denna fantastiska skapelse, vad skulle jag göra utan dig?! Om jag bara fick äta två saker resten av livet, så skulle det antingen vara sushi eller smörgåstårta.
Min eminenta vän Sofia kom på den lysande idéen att det behövdes en "Smörgåstårtans dag", vilket blev en dag i november (minns inte vilken) men hon var för upptagen med att göra något tjorv och sedan har jag varit upptagen med tentaplugg men för en vecka sen så hade tid båda två! Lämpligt nog hade Thomas just fyllt 26år, inge mer ungdomsbiljett här inte! Så vi tog en kombinerad smöggis- och födelsedagsfika för att fira honom.

Här har ni receptet på denna otroligt smarriga smöggiscake:

Du behöver:
- 2 paket hönökaka (kanske räcker med ett paket, det ska vara 6 halvmånar totalt!) eller liknande, alltså halvmåneformade vetebröd (eller minst 2 pkt landgångsbröd om vi vill ha en fyrkantig smöggis!)
- 2 askar legymsallad
- 1 pkt bredbar leverpastej
- 1 stor burk krämfräsch (500g)
- 1 stort paket philadelphia (300g)
- 1 tub majonnäs
- 3-400 gr rökt eller gravad lax beroende på vad man tycker bäst om
- 1-2 dl skalade räkor (jag brukar köpa frysta med skal på pga mycket godare, men då måste man komma ihåg att tina dem)
- 2 ägg
- färsk dill
- 1 gurka
- cocktailtomater OM MAN VILL
- mild ost, typ edamer, herrgård, gouda eller annan ej smulig ost, den måste hålla ihop
- röd eller svart stenbitsrom eller annan rom, obs också optional.
- ett par deciliter vispgrädde EVENTUELLT
- kruksallat, också om man vill, till dekoren. Äh skit i salladen förresten.
- mjölk
SMÖGGISFÖRFARANDE FÖR OPTIMAL GODHET:
Koka först äggen hårdkokta, låt de svalna så de inte är varma sen när man ska lägga dem på tårtan.
Placera två halvmånar på en bricka eller skärbräda eller annat som känns bra att ha smöggisen på. Pensla bröden lite lätt med mjölk. Smeta på leverpastej i ett jämnt lager. Applicera legymsalladen. Lager 1 - DONE!
Lägg på ett till lager bröd och pensla det också. Blanda philadelphian med ca ett par-tre matskedar krämfräsch och klippt dill efter behag. Smeta det hela på brödet. Skär hälften av laxen i ganska små bitar/strimlor (2-3 cm eller mindre) och lägg ovanpå philadelphiakletet. Lager 2 - DONE!
Lägg på det sista lagret bröd och pensla. Nu görs själva klisterkrämen som ska hålla fast alla dekorationer. Blanda majonnäs och krämfräsch lite på känn, man smakar under tiden för att säkerställa godhet. Börja med typ 2 dl krämfräsch och höfta i majonnäs, smaka och höfta i mer majonnäs om det känns som att behövs. Om inte krämen redan är ganska lös (den ska ju vara såpass fast så den inte rinner av tårtan) så kan man även blanda i lite vispad grädde för en lite trindare smak. Smeta ut med spatel över hela tårtan, även på sidorna.
NU BÖRJAR DET ROLIGASTE! DEKORERA!!!!
Börja i mitten och jobba dig utåt. Man kan dekorera lite som man vill och känner för men det är lättare att få till snyggt om man går inifrån och ut. Om man vill göra koncentriska cirklar, eller ränder på snedden, eller "fält" med olika grejs eller sånt gör man som man vill. Huvudsaken är att man klistrar fast ostskivor på sidorna, det är gott det. Övrigt som ska på är skalade räkor, gurka (gärna flashiga snittade gurkskivor som man kan böja ut på ett fashionabelt sätt), ev rom och ev halverade eller kvarterade cocktailtomater, laxrosor som man gjort av lax som skivats tunt och sen snurrats, snurror av ostskivor om man vill, hårdkokt ägg i skivor eller klyftor och ja, det var nog det hele! Fluffa på lite dillkvistar som du tycker det passar.

Observera att man med fördel kan göra allting utom dekorationerna en dag innan, så hinner tårtan gischa till sig ordentligt.

Ät och njuuuuuut!!! 

Inga kommentarer: